Demobooster Tampere etsi ratkaisuja yritysten oikeisiin ongelmiin

Demobooster Tampere -kokemuksiaan kertasivat Arctic15-konferenssin paneelikeskustelussa TT Gasketsin Aleksi Arpiainen, Frameryn Tomi Nokelainen ja DIMECCin Doris Pryjma. Kuva DIMECC/Kaisa Kaukovirta

Demobooster on innovaatiopalvelu, joka tarjoaa nopeaa ongelmanratkaisua yritysten tuotekehitykseen ja sen ohessa mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja vertaisoppimiseen. Palvelun tarjoaa DIMECC. Business Tampere halusi testata Demoboosterin toimintaa paikallisesti.

Demobooster Tampereessa TT Gaskets ja Framery haastoivat seudun startupit kehittämään tuotteitaan – ja saivat enemmän kuin lähtivät hakemaan.

Demoboosterin kaava on pohjimmiltaan yksinkertainen. Toimintansa jo vakiinnuttaneet yritykset esittävät haasteensa, nousevat yritykset puolestaan kehittävät niihin ratkaisuja ja esittelevät ne erityisessä demopäivässä. Haasteen antaja valitsee itselleen kiinnostavimman yrityksen ja jatkaa sen kanssa ratkaisun kehittämistä.

Framery lähti mukaan Demoboosteriin ennen muuta siksi, että sen toteutus vaikutti sopivan kokoiselta ja helpolta. Äänieristettyjä tiloja valmistavan Frameryn IPR Manager Tomi Nokelainen kertoo, että yritys ei halunnut aloittaa uuden konseptin kokeilua esimerkiksi kymppitonneja maksavalla hackathonilla. Haasteideaa oli kuitenkin muhitettu jo pitkään tuotekehityksen kahvipöytäkeskusteluissa.

– Olimme miettineet, miten tunnistaisimme mitä kopin sisällä tapahtuu. Neuvotellaanko siellä esimerkiksi kasvokkain vai puhutaanko puhelua. Halusimme ratkaisun, joka lisäisi koppiin aistimiskyvykkyyttä, Nokelainen kertoo.

TT Gaskets eli Tampereen Tiivisteteollisuus Oy puolestaan esitti haasteen, joka parantaisi sen TTG Smart Tracking -palvelua. Palvelun avulla asiakas pystyy missä tahansa maailmankolkassa varmistamaan, että varaosat ovat aitoja, ja seuraamaan niiden sijaintia.

– Kuulumme oululaiseen painetun elektroniikan PrintoCent-kehittäjäyhteisöön. Olemme saaneet sieltä digitalisaatioajatuksia, joita halusimme viedä eteenpäin palvelukonsepteiksi Demobooster Tampereen avulla, toteaa TT Gasketsin toimitusjohtaja Aleksi Arpiainen.

Kiinnostus uuteen yhdistää

Kun TT Gaskets, kahdeksankymppinen perheyritys, sai Aleksi Arpiaisesta uuden toimitusjohtajan kolmisen vuotta sitten, yksi hänen ensimmäisiä toimiaan oli Smart Labin perustaminen yhtiöön. Frameryssä toimii Framery Lab. Molempien tehtävänä on yhteiskehittäminen, joka suuntautuu vahvasti tulevaisuuteen ja uusiin ajatuksiin.

Yrityksiä yhdistää myös kiinnostus aistimiseen – TT Gaskets suuntaa kohti älykkäitä tiivisteitä, Framery taas älykkäitä koppeja.

– Framery haluaa selvittää, miten koppi voisi aistia ihmisten workflow’ta, osallistua siihen ja kääntää sen vielä lisäarvoksi asiakkaalle, Nokelainen sanoo.

– Älykäs tiiviste voi kertoa esimerkiksi, onko se asennettu oikein, toimiiko elinkaarensa aikana kuten pitää ja milloin se tulisi vaihtaa. Näin se tuottaa dataa, turvallisuutta ja lisäarvoa, Arpiainen kertoo.

Demobooster Tampereen tuloksia

TT Gaskets päätyi yhteistyöhön Booming Strategies & Marketingin kanssa. Demoboosterin järjestäjät pyysivät Boomingin mukaan, koska sillä oli kokemusta sekä palvelumuotoilusta että kansainvälisestä näkökulmasta. Toimitusjohtaja Karoliina Lehtonen kertoo, että Demoboosterin selkeästi määritellyt asiakasongelmat ja kiinnostavat yritykset kannustivat osallistumaan.

– Demobooster on mielenkiintoinen tapa yhdistää palveluntarjoajia ja yrityksiä joilla on tarpeita: siinä pystyy heti tarttumaan oikeaan, relevanttiin ongelmaan. Myöhemmin TT Gasketsin haaste laajeni yksittäisestä tuotteesta koko liiketoiminta-alueen kehittämiseen, Lehtonen sanoo.

Booming Strategies & Marketingin tiimin jäseniä

Framery löysi yhteistyökumppaniksi Softlandian, joka päätti osallistua Demoboosteriin melko lyhyellä varoitusajalla. Tuoreehkon startupin hallituksen puheenjohtaja Ilmo Lounasmaa kiittää Demoboosteria mahdollisuudesta päästä suoraan asiaan.

– Vaikka Softlandialla on hyvin verkostoja, yritysten oikeista ongelmista on silti vaikea päästä keskustelemaan. Demoboosterin kautta tulee pöytään valmiiksi mietittyjä kehitystarpeita, mikä on tosi tärkeää. Haasteen ei tarvitse olla täydellisesti muotoiltu, mutta asioihin pääsemistä nopeuttaa, kun konteksti käy selväksi, Lounasmaa sanoo.

Softlandian tiimi

Demoboosterin prosessi

Kaikki haastatellut ovat yhtä mieltä siitä, että Demoboosterin prosessi on ollut hyvin mietitty, selkeä ja helposti lähestyttävä. Se on tarjonnut vertaisoppimisen mahdollisuuksia ja ymmärrystä mukana olleiden alojen megatrendeistä.

– Meille arvokkainta Demoboosterissa on juuri avoimuus. Olemme pieni yritys, joten voimme keskittyä vain niihin megatrendeihin, joilla on merkitystä yli toimialarajojen, Lounasmaa sanoo.

– Saimme Demoboosterista paljon enemmän kuin pyysimme, paitsi palvelumuotoilua ja konseptien luomista, myös omaa mieltämme avartaneita uusia ideoita, Arpiainen sanoo.

– Me löysimme Demoboosterista parhaat talentit; tiimin jota emme olisi muuten löytäneet, Nokelainen sanoo. 

– Kaiken kaikkiaan Demobooster on juuri sellaista modernia yritysten ja palveluntarjojien törmäyttämistä, jota Tampereen seudulla tarvittaisiin enemmänkin, Lehtonen toteaa.

Seuraavana Saunabooster

Tampere on maailman saunapääkaupunki lukuisten, korkeatasoisten ja viihtyisien yleisten saunojensa ansioista. Niinpä syksyn 2022 DIMECC Demobooster on tarttunut saunateemaan yhteistyössä Business Tampereen ja Visit Tampereen kanssa. Mukaan toivotaan mielenkiintoisia haasteita.

– Haaste voi liittyä saunaan tai saunomiseen ja olla luonteeltaan tekninen tai liiketaloudellinen. Toivotamme Saunaboosteriin tervetulleiksi etenkin pk-sektorilla toimivat yritykset, jotka haluavat ratkaista jonkin ongelman ja edistää toimintaansa uusilla innovatiivisilla ratkaisuehdotuksilla, sanoo System Manager Doris Pryjma DIMECCistä.

Business Tampereen asiakkuusvastaava Jouni Myllymäki on hyvin tyytyväinen Demobooster Tampere -pilotin tuloksiin. 

– Demobooster on useasti testattu ja toimiva malli yritysten väliseen matchmakingiin ja yhteiskehittämiseen, joten halusimme kokeilla miten se toimii paikallisesti. Sehän toimi ja toivottavasti jää tämän pilotin jälkeen hyvänä mallina yhdistämään yrityksiä liiketoimintansa kehittämisessä niin päämiestasolla kuin myös pienten yritysten suuntaan, Myllymäki sanoo.

Business Tamperetta kiinnostavat myös Saunabooster-toteutuksen tulokset. Saunomiseen liittyy paljon perinteitä, mutta miten siihen voidaan fiksusti yhdistää teknologiaa tai palvelua? Juuri tätä innovaatiopalvelulla lähdetään hakemaan. 

– Toimiala on voimakkaasti kasvava ja kansainvälistyvä, joten uskon Saunaboosterin herättävän paljon kiinnostusta, Myllymäki toteaa.

 

Teksti: Päivi Stenroos, artikkeli on alun perin julkaistu Business Tampereen sivulla

DIMECC Demobooster by